Technologia ZLD dla ścieków z przemysłu stalowego

Inwestor

Międzynarodowy koncern, jeden z liderów w produkcji stali nierdzewnej posiadający w swojej ofercie szeroką gamę produktów stalowych stosowanych we wszystkich sektorach przemysłowych - od motoryzacji, przez budownictwo i infrastrukturę, po energię.
Dzięki ponad stuletniej historii i doświadczeniu w branży metalowej oraz lokalnej obecności na wszystkich kontynentach, oferuje najszersze portfolio produktów na rynku.

Oczekiwania Inwestora

Dla jednego z zakładów produkcyjnych, w którym wytwarzane są płaskie wyroby ze stali nierdzewnej, klient poszukiwał rozwiązania minimalizującego produkcję ścieków procesowych (Zero Liquid Discharge - ZLD). Istniała także potrzeba zagospodarowania destylatu i zawracania wody do procesu wytrawiania stali nierdzewnej.

Dostarczone rozwiązanie

Zastosowane rozwiązanie składa się z czterech wyparek RV F 60 o wydajności 60 ton/dobę destylatu każda, a następnie z sześciu krystalizatorów AC R 6 o wydajności 6 ton/dobę destylatu każda.

EVALED® RV F to seria wyparek próżniowych z mechaniczną rekompresją pary zaprojektowanych w celu osiągnięcia najbardziej niezawodnej wymiany ciepła przy minimalnym zanieczyszczaniu i tworzeniu się kamienia. Linia zaprojektowana jest do separacji wody z wysoko zasolonych ścieków (ZLD) i jej ewentualnego ponownego wykorzystania.

KONTAKT:

Ciechosław Sułkowski

Kierownik Sprzedaży

Dowiedz się więcej:

-> Wyparki EVALED

-> Formularz do kontaktu

EVALED® AC R to seria wyparek próżniowych/krystalizatorów zasilanych gorącą/zimną wodą zaopatrzonych w zgarniacze. Te urządzenia są przeznaczone do oczyszczania ścieków zawierających duże stężenia zawieszonych i rozpuszczonych ciał stałych i są zawsze właściwym wyborem, gdy potrzebny jest drugi stopień koncentracji.

Wyparka wytwarza destylat nadający się do recyklingu, wolny od rozpuszczonych soli oraz stały lub półstały koncentrat o zawartości wody poniżej 15%.

Jeżeli na miejscu dostępna jest nadwyżka energii cieplnej, wyparki AC R mogą również wykorzystywać parę jako źródło ciepła (kogeneracja).

Wyparki próżniowe EVALED® RV F i AC R mogą być zdalnie monitorowane i sterowane za pośrednictwem platformy cyfrowej HUBGRADE/EVAlink.

Rezultaty

• Destylat zawracany do procesu technologicznego (odzysk wody)
  • rozwiązanie ZLD
  • Całkowity odzysk wody: ∼85%
  • Współczynnik koncentracji na cyklu wyparnym: 7 razy
  • Znaczna redukcja kosztów utylizacji zasolonych ścieków.

Parametr

Jedn.