Rozwiązanie dla ścieków pochodzących z produkcji leków weterynaryjnych

Inwestor

Jeden ze światowych liderów działających w sektorze farmaceutycznym (specjalizujący się z opracowywaniu, produkcji oraz sprzedaży leków weterynaryjnych) poszukiwał rozwiązania w zakresie oczyszczanie ścieków pochodzących z produkcji.

Przedsiębiorstwo oferuje szeroką gamę innowacyjnych rozwiązań w branży leków weterynaryjnych wspierających, leczących oraz zapobiegających chorobom u wszystkich gatunków zwierząt hodowlanych i domowych.

Oczekiwania Inwestora

Klient poszukuje efektywnego rozwiązania do oczyszczania dużych ilości zanieczyszczonych ścieków zawierających API (ang. Active Pharmaceutical Ingredient - substancje aktywne), których nie można odprowadzić do kanalizacji.

Dostarczone rozwiązanie

Dostarczona instalacja składa się z 3 wyparek próżniowych typu EVALED RV F 40 o wydajności destylatu 40 ton / dobę i powierzchni zabudowy 14 m2 każda. EVALED RV F to seria wyparek z mechaniczną rekompresją pary, zaprojektowanych w celu uzyskania najlepszej wymiany ciepła przy minimalnym zanieczyszczaniu i osadzaniu się kamienia. Linia dedykowana do separacji wody i ewentualnego ponownego wykorzystania, jest niezwykle skuteczna w przypadku ścieków o dużej zawartości soli (system ZLD).

Rezultaty

• Odzysk wody: ~90%
  • Współczynnik zatężenia: ~10 razy
  • Redukcja kosztów utylizacji