Jak przetwórcy mleka mogą zredukować koszty poprzez oczyszczanie ścieków?

Produkcja kilograma produktów mleczarskich wymaga od dwóch do czterech litrów wody i może wygenerować nawet 20 litrów ścieków, w zależności od produktu. Dlatego przetwórcy mleka stoją przed szeregiem wyzwań finansowych oraz związanych ze zrównoważonym rozwojem w odniesieniu do zarządzania ściekami przemysłowymi. Jednak charakter odpadów stwarza również realne możliwości.

Zarządzanie wodą procesową w przemyśle mleczarskim jest kluczową kwestią dla producentów, zwłaszcza w kontekście optymalizacji wykorzystania zasobów i zmniejszenia ilości ścieków. Ponieważ przedsiębiorstwa wodociągowe wprowadzają surowsze normy dotyczące wody odprowadzanej do kanalizacji, mleczarnie muszą dokładnie rozważyć własne systemy oczyszczania ścieków.

Istnieje wiele dostępnych technologii oczyszczania ścieków, które mają szczególną wartość dla ścieków wytwarzanych przez mleczarnie. Obejmują one technologie beztlenowego oczyszczania ścieków, które wykorzystują bakterie beztlenowe do przekształcania zanieczyszczeń organicznych lub chemicznego zapotrzebowania na tlen (ChZT) w biogaz.

Na przykład nasze rozwiązanie Memthane® to beztlenowy bioreaktor membranowy (AnMBR) zapewniający oczyszczanie ścieków do wysokiej jakości, które następnie mogą być odprowadzane bezpośrednio do kanalizacji. Jednocześnie maksymalizuje on produkcję energii odnawialnej poprzez wytwarzanie cennego biogazu. To tylko jedno z beztlenowych rozwiązań dostępnych w portfolio Veolia Water Technologies - najnowocześniejszy Memthane® jest w stanie oczyścić nawet ścieki o wysokiej zawartości ChZT   - od 8 000 do 75 000 mg/l.

W przypadku mleczarni dużą zaletą rozwiązania jest to, że zajmuje wyjątkowo mało miejsca, co pozwala na optymalne wykorzystanie przestrzeni. Wytworzony biogaz można wykorzystać na miejscu w celu zmniejszenia zapotrzebowania na paliwo, wytwarzania pary i energii elektrycznej, co prowadzi do oszczędności kosztów operacyjnych. Aby jeszcze bardziej obniżyć koszty, oczyszczone ścieki mogą być również przetwarzane i ponownie wykorzystywane do takich zastosowań, jak operacje czyszczenia na miejscu (CIP). Na przykład, nasza technologia odwróconej osmozy (RO) - Sirion™ Mega -wykorzystuje membranę do usuwania 99% pozostałości ChZT, rozpuszczonych soli i bakterii z oczyszczonych ścieków przemysłowych. Technologia ta jest tak skuteczna, że może wytwarzać wodę o jakości równej lub lepszej niż woda dostarczana z sieci wodociągowej. Proces odwróconej osmozy jest napędzany ciśnieniem, a niskociśnieniowe membrany Sirion™ i wysokowydajne pompy sprawiają, że jest to jeden z najbardziej energooszczędnych systemów na rynku - minimalizując zarówno emisję dwutlenku węgla, jak i koszty eksploatacji.

Uzdatnianie wody procesowej:

• Paweł Zieliński

-> Formularz do kontaktu

Studium przypadku - Robert Wiseman Dairies

Firma Robert Wiseman Dairies prowadzi sześć mleczarni zatrudniających ponad 4700 pracowników i dostarczających jedną trzecią brytyjskiego mleka. Firma zdecydowała się na optymalizację zużycia wody i ścieków w celu zmniejszenia zużycia wody w całej swojej sieci o 25% w okresie pięciu lat. Zespół Veolia Water Technologies UK zaprojektował i zainstalował flotator (DAF) i bioreaktor membranowy (MBR) w celu zmniejszenia ChZT. Jakość odprowadzanych ścieków spełniła z nadwyżką wymagane normy środowiskowe.

Dzięki tak wysokiej jakości wody mleczarnia Robert Wiseman podjęła decyzję o dalszej redukcji zużycia wody poprzez recykling ścieków w celu wykorzystania ich w systemie CIP. Veolia zaproponowała zastosowanie systemu odwróconej osmozy Sirion™ Mega RO, a Robert Wiseman jako pierwsza mleczarnia w Wielkiej Brytanii zainstalował system recyklingu RO, umożliwiający odzyskiwanie 200 m3  ścieków przemysłowych dziennie.

Eleanor Walton, kierownik projektu Robert Wiseman Dairies, wyjaśniła: „Ponieważ koszt eksploatacji Mega RO jest niski, odzyskana woda w rzeczywistości kosztuje mniej niż woda wodociągowa, nawet po uwzględnieniu amortyzacji kapitału. Spodziewamy się zwrotu inwestycji w wysokości 130 000 GBP w ciągu około dwóch i pół roku”.

Współpracując z odpowiednimi dostawcami przemysłowych systemów oczyszczania ścieków, mleczarnie mogą reagować na zmieniające się wyzwania, minimalizując koszty operacyjne i optymalizując wykorzystanie zasobów.

Autor: Kalpesh Shah,  Industrial Sales Manager, Veolia Water Technologies UK